fbpx <

Πάσχα στην Ελλάδα! Οδικές εκδρομές | Πάσχα 2018

Πάσχα στην Ελλάδα! Οδικές εκδρομές | Πάσχα 2018

Πάσχα στην Ελλάδα! Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, βρίσκεται προ των πυλών. Η Prima Holidays οργανώνει μοναδικές εκδρομές, αεροπορικές και οδικές από Θεσσαλονίκη για όλους τους αγαπημένους προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα.

Από το Βορρά μέχρι το Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, η χώρα προετοιμάζεται για να γιορτάσει τη μεγαλύτερη ίσως θρησκευτική γιορτή. Τα έθιμα πολλά και ποικίλλουν από τόπο σε τόπο. Κόκκινα αυγά, τσουρέκια, το κάψιμο του Ιούδα, ο Επιτάφιος, λαμπάδες με το Άγιο Φως και πολλά άλλα έθιμα χαρακτηρίζουν το ελληνικό Πάσχα.

 

Άνδρος – το καταπράσινο στολίδι του Αιγαίου!

 

Παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινα τοπία και πανέμορφες παραλίες χαρακτηρίζουν το νησί. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα μπαράκια και καφέ, κάνουν την Άνδρο ιδανικό προορισμό… Το νησί είναι γεμάτο καφετέριες και εστιατόρια, μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και αρκετά από τα καλά ξενοδοχεία του νησιού. Οι παραλίες του νησιού είναι, επίσης, προσβάσιμες και οργανωμένες οι περισσότερες. Η Χώρα της Άνδρου, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά δρομάκια που συναντάμε στις Κυκλάδες  με υπέροχα νεοκλασικά και ενετικά αρχοντόσπιτα. Εύκολα διακρίνει κανείς τις χορηγίες των εφοπλιστών για τα δημόσια κτήρια του νησιού.

 

Οδική Εκδρομή Πάσχα - Άνδρος

 

Λαμπρή ή Λαμπριά στην Κέρκυρα!

 

Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό μόλις ακούμε «Πάσχα στην Κέρκυρα» είναι αδιαμφισβήτητα το έθιμο με τις μπότιδες. Πρόκειται για το γνωστό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο πήλινες στάμνες πέφτουν από τα παράθυρα των σπιτιών. Κάτι άλλο που κάνει το Πάσχα στην Κέρκυρα να ξεχωρίζει είναι τα «Κάλαντα του Λαζάρου. Πρόκειται για Κάλαντα που εξιστορούν την ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου. Χαρακτηριστικό, επίσης, για την Κέρκυρα, είναι ότι ο εορτασμός συνδυάζει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία γύρω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί τελείται και η ακολουθία της Ανάστασης.

 

Ταξίδι στη Κέρκυρα - Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Prima Holidays

 

 

«Βαγί», «μάντσια» και «gloria» δίνουν χρώμα στο Πάσχα στη Ζάκυνθο!

 

Οι εορτασμοί ξεκινούν το Μεγάλο Σάββατο με το «βαγί». Πρόκειται για κιτρινωπά φύλλα φοίνικα που «πλέκονται» σε σχήμα σταυρού, «βαγιοφόρες», ήλιους, αλογάκια, κ.α. Οι «νόντσολοι» πηγαίνουν το βαγί  από σπίτι σε σπίτι. Έτσι, θεωρείται ότι μεταφέρεται η ευλογία του Ιερέως – Εφημερίου. Οι καμπάνες στη Ζάκυνθο «χηρεύουν» (‘σταματούν να χτυπάνε’, όπως λένε οι ντόπιοι) την Μεγάλη Πέμπτη. Ακούγονται ξανά το Μεγάλο Σάββατο. Ύμνοι όπως «Τον Κύριον υμνείτε…», «Gloria», όπως και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών κατά την Πρώτη Ανάσταση τραβάνε όλα τα βλέμματα.

 

Ζάκυνθος Ξενοδοχείο

 

Ένα Πάσχα γεμάτο μοναδικές μυρωδιές και εικόνες στο Ναύπλιο!

 

Οι εορτασμοί για το Πάσχα ξεκινούν στο Ναύπλιο το Σάββατο του Λαζάρου με διάφορα δρώμενα. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα  «Λαζαράκια», το «Κυνήγι του χαμένου αυγού», τα «Στεφάνια για τον Χριστό και τον Μάη», η μεταφορά των επιταφίων μέσα στην θάλασσα στο Τολό, το έθιμο της Αγάπης στη Μιδέα, το έθιμο Ιούδα στην Ασίνη, το αυγό της Λαμπρής στο Ναύπλιο, κ.α. Χαρακτηριστική είναι η λειτουργία της «Αγάπης». Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτής οι πιστοί καίνε τον Ιούδα σε ένα πλωτό. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το μαγευτικό θέαμα από την παραλία Τολού.

 

Μπούρτζι - Νάυπλιο από Θεσσαλονίκη εκδρομή

 

 

 

Tags:, , , , , , , , , , , , ,