fbpx

Η ομάδα της Prima στη Μόσχα!

Η ομάδα της Prima στη Μόσχα!

Η Prima Holidays στη Ρωσία!

Δύο κορίτσια της Prima Team ταξίδεψαν 2.000χλμ και βρέθηκαν στη Μόσχα!

Αν αναρωτιέστε πώς είναι η Μόσχα σαν προορισμός, αν έχετε σκεφτεί να ταξιδέψετε στη Ρωσία αλλά χρειάζεστε πρώταμερικές πληροφορίες, τις μαζέψαμε εμείς για εσάς!

 

Ρωτήσαμε, μάθαμε και σας τα λέμε όλα!

 

Όλα μέσα από τα μάτια της Λίας και της Κατερίνας. Τα κορίτσια δουλεύουν στον Τουρισμό, όμως μας απάντησαν σαν δύο Ελληνίδες που βρέθηκαν στη Μόσχα,  σχεδόν τυχαία.

 

Τί είχαν να πουν;

 • Κορίτσια, ήταν η Ρωσία ένας προορισμός που θέλατε να επισκεφθείτε;

Πάρα πολύ! ( Είπαν και οι δύο ) Λία: Μάθαινα ρώσικα εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν. Ήθελα πάρα πολύ να πάω! Κατερίνα: Κι εγώ είχα ακούσει πάρα πολλά πράγματα από φίλους που δουλεύουν στον Τουρισμό!

 

 • Πώς βρεθήκατε στη Μόσχα;

Αφορμή ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μόσχα. Δε χρειάστηκε να το σκεφτούμε και πολύ. Δηλώσαμε συμμετοχή αμέσως!

 

 • Και; Ήταν όπως την είχατε φανταστεί;

Κατ.: Ήταν ακόμα καλύτερη! Λία: Είναι πολύ μεγάλη πόλη, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να τη δεις όλη. Τρείς μέρες, δηλαδή όσο κράτησε το εκπαιδευτικό, δεν ήταν αρκετές. Κατ.: Πάντως ήταν ό,τι πιο ωραίο έχω δει μέχρι τώρα.

 • Πολύς κόσμος ξαφνιάζεται με το γεγονός πως η Ρωσία θυμίζει αρκετά άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι. Εσείς είδατε ομοιότητες; Νιώσατε οικεία στην πόλη;

Κατ.: Δεν μου θύμισε καμία άλλη χώρα. Λία: Εμένα μου θύμισε το Βελιγράδι ή τη Σόφια ή και το Βερολίνο κατά κάποιο τρόπο. Πιστεύω λόγω αρχιτεκτονικής κυρίως, με όλα αυτά τα γκρίζα «σπιρτόκουτα» που έμειναν από το σοσιαλισμό. Επιπλέον, ίσως να θυμίζει βόρειες ευρωπαϊκές πόλεις λόγω του κλίματος και του κόσμου.  Όσον αφορά την οικειότητα που νιώσαμε, μάλλον βοήθησε και τ’ ότι η εκδρομή ήταν οργανωμένη και ήμασταν ανάμεσα σε Έλληνες.

 

 • Τί ξεχωρίσατε στην πόλη; 

Λία: Είναι πολύ όμορφη πόλη, τα κτίρια είναι πολύ εντυπωσιακά και ακόμα κι εκείνα τα «σπιρτόκουτα» δε δημιουργούν τόσο αρνητική εικόνα όσο σε άλλες τέτοιες πόλεις. Κατ.: Έχει όντως πάρα πολύ μεγάλα κτίρια. Πολλά διαφορετικά πράγματα να επισκεφθείς. Είναι πάρα πολύ καθαρή κι επειδή όταν πήγαμε ήταν ακόμα στολισμένη Χριστουγεννιάτικα, ήταν πραγματικά πανέμορφη. Λία: Επιπλέον, νομίζω πως ακόμα και με μια απλή βόλτα περπατώντας μπορείς να διαισθανθείς ότι πρόκειται για μια πόλη με «βαριά» ιστορία.

 

 • Τί σας έκανε την καλύτερη εντύπωση;

Λία: Το ότι ασχολούνται πάρα πολύ με τις τέχνες. Υπάρχουν πολλά θέατρα σε κάθε τετράγωνο, μπαλέτα, όπερες, κ.λπ. Κατ.: Και όπως μας είπε η ξεναγός, όλοι οι Μοσχοβίτες αγαπάνε τέτοιου είδους διασκέδαση. Λία: Η αρχιτεκτονική, επίσης μου άρεσε πάρα πολύ. Όσον αφορά τις τιμές, περιμέναμε ότι είναι πολύ ακριβή πόλη, ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν, πράγμα που μας εξέπληξε θετικά.

 

 • Τί σας έκανε τη χειρότερη;

Κατ.: Προσωπικά δεν μου έκανε κάτι κακή εντύπωση. Ίσως μόνο η κίνηση στους δρόμους. Λία: Είναι πολύ μεγάλη πόλη. Απ’ ότι μας είπε η ξεναγός έχει 20 εκατομμύρια κατοίκους, πράγμα που διαπιστώσαμε και μόνοι μας από την κίνηση στους δρόμους. Μπορεί για μία απόσταση 3 χλμ. να χρειαστεί κάποιος 45 λεπτά με το αυτοκίνητο. Παρόλο που υπάρχει πολύ μεγάλο δίκτυο μετρό, η κίνηση είναι μεγάλο θέμα. Κατ. Και το περίεργο είναι ότι η μετακίνηση με το μετρό είναι πανεύκολη – ήταν ακόμα και για εμάς που δεν ήμασταν εξοικειωμένοι!

 • Οι άνθρωποι που συναναστραφήκατε;

Λία: Επειδή η εκδρομή ήταν οργανωμένη, περάσαμε τον περισσότερο χρόνο με το γκρουπ μας. Ωστόσο, η ξεναγός μας ήταν πολύ ευγενική και πολύ πρόθυμη να μας βοηθήσει. Κατ.: Όλοι όσοι συναναστραφήκαμε ήταν πολύ ευγενικοί, τυπικοί, κι εξυπηρετικοί. Λία: Όντως, όσον αφορά την εξυπηρέτηση, το μόνο που θα μπορούσε να δυσκολέψει κάποιον που δε μιλάει ρωσικά, είναι η γλώσσα. Πέρα απ’ αυτό, είναι όλοι πολύ φιλόξενοι κι ευγενικοί.

 

 • Ήταν εύκολο να συνεννοηθείτε μαζί τους;

Κατ.: Επειδή ήμασταν μαζί με συναδέλφους που μιλούσαν ρωσικά, ήταν εύκολο για εμάς. Λία: Τα πράματα είναι πιο δύσκολα για όποιον δε γνωρίζει ρωσικά, επειδή πολλοί Ρώσοι δεν μιλούσαν Αγγλικά. Σε γενικές γραμμές όμως είναι πολύ πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, βοηθήσουν κ.λπ.

 

 • Κι από διασκέδαση;

Λία: Από διασκέδαση, καταλάβαμε ότι οι Ρώσοι λατρεύουν το θέατρο και με αυτό περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους. Οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, κ.λπ. κλείνουν νωρίς – σχετικά με τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον – κάτι που ήταν και αναμενόμενο. Κατ.: Η αλήθεια είναι ότι ενώ μας πρότειναν όλοι τα πιο «κυριλέ» μαγαζιά, εμείς πήγαμε κυρίως σε μικρότερα μπαράκια. Ήταν όλα μη- καπνιστών, όλα καθαρά, όλα καλόγουστα. Και ήπιαμε και πολύ νόστιμα cocktails!

 • Σας άρεσε η κουζίνα τους;

Λία: Ναι, παρόλο που ήταν διαφορετική από την ελληνική. Επιβεβαιώσαμε ότι τρώνε πάρα πολύ κρέας, ότι λατρεύουν τις σούπες κι ότι πίνουν πολύ τσάι. Κατ.: Εγώ για να είμαι ειλικρινής δε δοκίμασα πολλά πράγματα. Αυτό που μου έμεινε είναι οι αμέτρητες επιλογές στο φαγητό. Αυτό μου άρεσε πολύ! Λία: Σε κάθε περίπτωση ήταν ενδιαφέρον να τα δοκιμάσει κανείς!

 • Πώς σας φάνηκαν οι τιμές;

Λία: Περιμέναμε ότι θα είναι πολύ ακριβή πόλη, αλλά τελικά δεν ήταν, πράγμα που μας εξέπληξε θετικά.  Οι τιμές, προς μεγάλη μας έκπληξη, ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα για τα δικά μας δεδομένα. Κατ.: Τιμές Θεσσαλονίκης! Περιμέναμε ότι θα είναι πολύ πιο ακριβά από όσο ήταν τελικά. Λία: Φυσικά παίζει ρόλο το πού θα πας!

 

 • Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να έχετε κάνει αλλά δεν βρήκατε την ευκαιρία ή τον χρόνο; 

Κατ.: Νομίζω πως θα θέλαμε να δούμε ακόμα περισσότερα μνημεία. Λία: Ναι. Αν και παράδοξο, καθώς ήμασταν πολλές φορές και για αρκετή ώρα στην κόκκινη πλατεία, δε βρήκαμε χρόνο να επισκεφτούμε το μαυσωλείο του Λένιν. Επιπλέον, θα ήθελα να είχαμε επισκεφτεί περισσότερα μουσεία και φυσικά να συνδυαστεί αυτή η εκδρομή με επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Κατ.: Και να καταφέρναμε να πάμε στο Μπολσόι, αλλά χρειαζόταν κράτηση ένα μήνα πριν, πράγμα που δε γνωρίζαμε.

 

 • Θα συστήνατε τη Μόσχα σαν προορισμό;

Κατ. & Λία: Ανεπιφύλακτα!

 

 • Θα προτείνατε στον κόσμο να ταξιδέψει ατομικά ή οργανωμένα στη Μόσχα;

Λία: Ίσως σε πόλεις όπως η Μόσχα που είναι τόσο μεγάλες, είναι καλύτερα να ταξιδεύει κανείς με γκρουπ, οργανωμένα. Κατ.: Έχει τόσα να δεις και χρειάζεσαι κάποιον που να ξέρει να σε ξεναγήσει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μετά τις ξεναγήσεις θα μπορούσε ο καθένας να μετακινηθεί στη Μόσχα ακόμα και μόνος του. Το εισιτήριο του μετρό είναι πάμφθηνο και οι διαδρομές πολύ εύκολες. Ακόμα και τα ταξί είναι πιο φθηνά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

 • Τί δεν πρέπει να χάσει κανείς στη Μόσχα; 

Λία: Νομίζω ότι η Μόσχα είναι μια πόλη μουσείο ολόκληρη. Κατ.: Το μουσείο Πολεμικής Τέχνης, την Κόκκινη Πλατεία, ό,τι και να σκεφτώ είναι άξιο επίσκεψης. Μέχρι και το μετρό είναι ένα έργο τέχνης! Λία: Είναι πραγματικά μία μοναδική εμπειρία.

 

 • Υπάρχει μία προκατάληψη στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας. Εσείς, πώς νιώσατε εκεί;

Λία: Όσο ασφαλής ένιωθα και σε κάθε άλλη πόλη στο εξωτερικό. Κατ.: Η αλήθεια είναι ότι μου είχε περάσει από το μυαλό. Δεν ήξερα αν θα νιώσω άνετα, αλλά υπήρχε πολύ αυστηρός έλεγχος και δεν ένιωσα εκτεθειμένη ούτε για μια στιγμή. Ούτε αδέσποτο ζώο δεν είδα!

 

 • Θα ξαναπηγαίνατε;

Κατ.: Με πολύ μεγάλη χαρα! Λία: Χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αεροπορικό ταξίδι με την Prima Holidays

Η Prima Team στη Μόσχα

Prima Holidays Team στη Μόσχα

Ζεστό ρόφημα και καφές στη Μόσχα με την Prima Holidays

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Μετάβαση στο περιεχόμενο